Pri nas zelo radi kuhamo. Vsi štirje. Otroka sta ob štedilniku že odkar sta shodila. Primakneta si stol, opazujeta, pomagata ali že samostojno skuhata obrok. Pod nadzorom, da ne bo pomote. Vsak ima svoje naj jedi in moja so ravno pirini rezanci s šampinjoni. Lahko bi bili jurčki, a če jih ni, so dobri tudi približki. Ker je jed zelo dobra, hkrati pa sila enostavna za pripravit, sem se odločila, da za tiste, ki s kuharijo morda šele začenjajo (ali pa za vnuke he he) napišem recept. Se za gospodinjo verjetno tudi spodobi :).
Potrebovali bomo:
- prostor za kuhanje
- posodo za kuhanje rezancev
- žar ponev (ali drug približek)
- desko
- nož
- kuhlo
Sestavine:
- pirini rezanci brez jajc (mi 4 potrebujemo 400-500g)
- gobice (jurčki so najboljši, lahko tudi šampinjoni - recimo 500 g, oz. po okusu)
- malo olja
- voda za kuhanje rezancev
- čebula (katera? odvisno od okusa)
- korenje
- peteršilj
- sol
- po želji: česen, začimbe, balzamični bel kis ali vino, kvasni kosmiči ...
Korenje in gobice operemo in narežemo na poljubne koščke. Jaz včasih korenje narežem na kolobarje, včasih na kockice - kakor me prime. Gobice včasih narežem na tanko, včasih bolj na debelo. Ponovno, kakor me prime. Čebulo narežem na kolobarje - kdor ne mara same čebule, nareže na drobno. Pristavim osoljeno vodo za rezance. Ko voda zavre, v njej skuham rezance. V vmesnem času v žar ponev na segreto olje (uporabljam olje s česnom) dam čebulo, rahlo osolim, počakam, da se malo "scmari", potem dodam gobe, na njih korenje in pustim nekaj časa. Ko gobe spustijo sok, premešam. Po želji se lahko doda tudi začimbe - npr, česen v prahu, rožmarin ipd. Jaz najpogosteje dodam le česen. Kuhane rezance operem pod tekočo vodo in odcedim. Pri gobicah včasih dodam žlico balzamičnega belega kisa ali vina ter malo vode, včasih ne. Odvisno od okusa tistega dne. Na koncu dodam še sol in na drobno zrezan peteršilj ter posujem preko rezancev, ki jih na velikem krožniku oblikujem vsakič drugače. Na mizo postavim še veliko skledo s solato in pa skledico s kvasnimi kosmiči, ki jih posujem po vrhu, ko je jed še vroča (namesto parmezana).
Pa dober tek :).
P.S. Kot vidite ni točnih količin in minut, ker je vse po okusu. Lahko je ogromno gobic, lahko malo, lahko je veliko korenja ali celo nič itd. Nekateri imajo radi al dente rezance, nekateri dolgo kuhane. Enim bolj paše močno začinjeno, drugi prisegajo na natur okuse. Tu je vse stvar okusa in improvizacije.

Ni komentarjev:
Objavite komentar